Tıkla Ara+902128751000

Halı Yıkama Ruhsatı Almak, Nereden, Nasıl Alınır?

Halı Yıkama Ruhsatı Nasıl Alınır

Halı yıkama ruhsatı almak, bu sektörde faaliyet göstermek isteyen girişimcilerin tamamlaması gereken öncül adımlardan biri. Her bir iş alanı, kendine has birtakım gereksinimlere haizdir. Fakat tüm işletmeler için yasal ve resmî düzlemde bir ortak payda bulunuyor. İş yeri açma ruhsatı da bunların başında geliyor.

Bir halı yıkama fabrikası/işletmesi kurmak gayesindeyseniz; öncelikle bunun için bir yer tahsisi ve gerekli ekipmanın tamamlanması gerekiyor. Yapacağınız iş gücünün bölgesel hareketlilik grafiğine de dikkat etmelisiniz. Tüm olasılıklar ve istatistiklere ek olarak, bilimsel verileri de hesaba kattıktan sonra gelir-gider ve dönemsel harcırah oranlarını tespit ederek işe başlamalısınız. Bu süreçte de sizi iki önemli adım bekliyor:

  1. Vergi Dairesine Kayıt
  2. Esnaf Odası Kaydı
  3. Belediye İş Yeri Açma Ruhsatı

Eğer tercih ettiğiniz şehir İstanbul ise, İstanbul Kuru Temizlemeciler Esnaf Odası’na başvurmanız gerekmektedir. Yine kentlere ve bölgelere göre başvurmanız gereken bir Esnaf Odası bulunacağını da unutmayın.

Ruhsatsız açılan halı yıkama işletmeleri her an yüksek oranlarda ceza alma ve kapanma riski ile karşı karşıyadır.

Halı Yıkama Ruhsatı Nereden ve Nasıl Alınır?

Halı yıkama fabrikası, Ruhsat ve Denetim Birimlerince ‘gayri sıhhî müesseseler’ kapsamında değerlendirilen bir iş gücü alanıdır. İş yeri açma ve çalışma ruhsatı 3 farklı kategoride değerlendirilmiş ve izlenecek yol haritası da buna göre belirlenmiştir:

  1. SIHHİ MÜESSESELER
  2. GAYRİ SIHHİ MÜESSESELER
  3. UMUMA AÇIK İSTİRAHAT VE EĞLENCE YERLERİ

Bu ve benzer hizmet kollarında bir iş yeri açmak ve çalıştırmak ancak ruhsat ve izin belgelerinin yasal yollarla tamamlanmış olması koşuluna bağlıdır. İş yerini açacağınız lokasyona göre bazı belge ve bilgi talepleri değişkenlik gösterebilir. Ayrıca yürütülecek işin mevzuatında yer alan ayrıcalıklar da gereken şartları ve alınması gereken belgeleri belirlemede kıstas olarak kabul edilebilir.

Halı yıkama fabrikaları çevresel etkiye sahip işletme mecralarıdır. Hem biyolojik hem de kimyasal etkiler içeren her bir iş yeri, gayri sıhhi müesseseler arasında yer almaktadır. Bu kategoride yer alan tüm iş yerleri, daha tedbirli denetlemelerden geçerler. Peki bir iş yeri açarken, haiz olunması gereken asgarî müşterekler nelerdir? İşte İş Yeri Açma Ruhsatı alabilmede en öncül nitelikler:

  • Can ve mal güvenliğini sağlayan ön hazırlıkların tamamlanmış olması
  • Cadde ve karayolu sınırında bulunan mekânların, trafik güvenliğine aksi bir tesirde bulunmuyor olmaları
  • İş yerine ulaşım ve giriş bölmelerinde engelliler için özel imkânların sağlanmış olması.

Bu bahsi geçen nitelikler, yapılacak işin ve bölgenin şartlarına göre çoğaltılabilmektedir. İş yeri açma ruhsatını nereden alacağınıza değinmek gerekirse; burada da yine bazı ayrıcalıklar bulunuyor. 1. Sınıf Gayri Sıhhî Müesseseler Büyükşehir Belediyeleri tarafından ruhsatlandırılan sektörler arasında yer almaktadır.

Bahsi geçen ruhsata sahip olmayan iş yerleri, tespit edildiği takdirde mühürlenecek ve birtakım cezai yaptırımlara maruz kalınacaktır. Bu ruhsat ilgili belediye kurumlarından alındıktan sonra herkesin görebileceği şekilde iş yerine asılmak durumundadır.

Halı Yıkama Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

Halı yıkama ruhsatı almak için birtakım resmî belgeleri tamamlayarak bağlı bulunduğunuz Belediye’ye müracaat etmeniz gerekmektedir. Bu belgeler güncel, eksiksiz ve hatasız olmak zorunda. Aksi takdirde yanlış ve yalan beyan neticesinde birçok maddi ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Halı yıkama fabrikası açmak ve iş yerinizi ruhsatlandırmak için atmanız gereken bu zorunlu adımlar, bölgesel olarak değişebiliyor. Hangi şehir, semt ve bölgede iş yeri açarsanız açın ruhsat alma zorunluluğu mevcut. Fakat bu süreçte talep edilen belgeler iş yerinin konumuna, devren – kiralık veya satılık durumunda ve bazı birtakım spesiyal şartlara göre farklılık arz edebilir. Burada 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler için İş yeri Açma ve Çalıştırma ruhsatı belgesinde istenen temel evraklar listelenmiştir.

  1. İş yeri açma dilekçesi
  2. Eksiksiz doldurulmuş başvuru formu
  3. Vergi Levhası fotokopisi
  4. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  5. 2 adet fotoğraf
  6. Şirketler için imza sirküleri
  7. Mal sahibi için; tapu fotokopisi
  8. Kiracı için; kira kontratı ve kooperatiften uygunluk belgesi
  9. Makine yerleşim planı (2 adet)
  10. Sorumlu müdür sözleşmesi

Bu belgelerle birlikte Belediye’nin ilgili bölümüne başvuru yapmalı ve talimatları yerine getirmelisiniz. Bundan sonra, İtfaiye ve Ruhsat yönünden ilgili birimden yer analizi yapılacaktır. Beyana uygun bulunmazsa, eksikliklerin tamamlanması ve eksik belgelerin temin edilmesi gerekecektir. Başvuruda teslim edilen belgeler ve mahal tespitinde uygunluk durumu onaylanırsa, ruhsat harcı hesaplanır. Proje onayı da gerçekleştirilerek iş yeri açmaya uygun bir ortam yaratılmış olur. Tüm bu elzem adımlardan sonra ruhsatın alınabilmesi için hesaplanan miktarın ödenmesi gerekiyor. Ruhsat harcı olarak adlandırılan bu miktar ödendikten sonra, İş Yeri Açma Ruhsatı tarafınıza verilecektir.

Halı yıkama fabrikası bugün oldukça revaçta olan iş dallarından biridir. Burada dikkat etmeniz gereken şey, tüm gereklilikleri eksiksiz bir şekilde yerine getirmek ve doğru bir proje ile yola çıkmak olacaktır. Öncelikle yeterli bir sermaye edinmeniz ya da bankaların verdiği kredilerden bir miktar faydalanmanız olacaktır. Ayrıca KOSGEB devlet temelli bir kuruluş olup, birçok sektörde girişimci projelerini desteklemektedir. Bu kuruma da başvurarak hem gerekli eğitimi alabilir hem de projenizi devlet desteğine dönüştürebilirsiniz. Ruhsat alabilmek için de, bir iş yerinin taşıması gereken şartlara sahip olmalı ve vergi beyanınızı da doğru bir şekilde yapmalısınız. Daha detaylı bilgi için, belediye hizmetlerine başvurabilir ve iletişime geçerek merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Halı yıkama Fabrikası açmak için sadece ruhsat yeterli olmamaktadır. Ruhsatla birlikte bir çok uygulamanız gereken adımlar mevcuttur. Halı yıkama fabrikası açmak konulu makalemizi mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*